Qatar 2022: Spanje behaalt tot nu toe de grootste overwinning van het WK

De wereld was woensdagavond getuige van wat alleen kan worden omschreven als een bloedbad toen Spanje en Costa Rica tegenover elkaar stonden in hun openingswedstrijd in Groep E.

De Noord-Amerikanen kregen zeven niet-antwoorde doelpunten tegen de WK-winnaars van 2010 om hun grootste nederlaag ooit tegen Mexico in 1975 te evenaren.

Nadat Duitsland's middags in Japan viel, maakte Spanje van de gelegenheid gebruik om een verklaring af te leggen voor de groep. De selectie van Luis Enrique werd aanvankelijk in twijfel getrokken, maar hij heeft laten zien waarom de RFEF, het Spaanse voetbalbestuur, absoluut vertrouwen in hem heeft.

Costa Rica heeft ondertussen nu een enorme berg te beklimmen, want een gelijkspel in hun wedstrijd tegen Japan zal het niet redden. Hun manager, Luis Fernando Suarez, zal veel lessen te delen hebben met zijn team terwijl ze proberen de kansen te overwinnen en de ronde van 16 te halen.

Costa Rica overklast door de techniek van Spanje

Het team uit de CONCACAF-regio kwam in de wedstrijd met vuurwapens, maar Spanje was in staat om ze binnen de eerste twee minuten te vertragen en van daaruit de hele wedstrijd over te nemen.

Er was niets opmerkelijks van de Costa Ricanen in een spel waarin ze in totaal werden overklast, uitgespeeld, te slim af en te slim af waren. Spanje daarentegen nam ons mee terug naar hun gloriedagen met hun gladde overlijden, kalmte in balbezit en briljante pauzes.

Het hebben van een extra middenvelder in de selectie hielp de eenmalige wereldkampioen enorm, want Manchester City-man Rodrigo Hernandez, in de volksmond bekend als Rodri, hielp om de overgang van verdediging naar aanval erg soepel te maken.

Rodri speelde samen met zijn City-teamgenoot Aymeric Laporte en zette vakkundig de backline op, waardoor Athletic Club Bilbao-doelman Unai Simon tijdens de wedstrijd weinig te doen had. Voor de verdediging stond Barcelona's middenveldtrio van Sergio Busquets, Pedri en Gavi, wiens techniek en passvermogen Costa Rica meer openden dan de Noord-Amerikanen hadden verwacht.

Het was Gavi die het op gang bracht met zijn gladde pass naar Red Bull Leipzig-man Dani Olmo om de score in de 11e minuut te openen. Tegen de rust was Spanje drie nul dankzij doelpunten van Real Madrid-man Marco Asensio, die speelde als een geïmproviseerde spits, en Barcelona-man Ferran Torres, die scoorde vanaf de penaltystip nadat Jordi Alba werd neergehaald.

De tweede helft begon op het punt dat het eindigde, toen Ferran Torres het net vond voor zijn tweede van de wedstrijd. Hij werd minuten na zijn doelpunt vervangen door Alvaro Morata en de man van Atlético de Madrid zorgde voor de assist voor het vijfde doelpunt, gescoord door Gavi, die de eerste goal assisteerde.

Collega-invaller Carlos Soler zou op het scoreblad komen met een goed geplaatste follow-up nadat zijn Paris Saint-Germain-teamgenoot Keylor Navas een bal de ruimte in sloeg. En Morata zou meedoen aan de actie om het spel tot een klinkend einde te brengen.

Het was een WK van verstoringen en verrassingen, maar een 7 - 0 overwinning is een overwinning in de verklaring die de zintuigen van elk team zal tintelen.

Spanje is echter nog niet klaar, want een fout zou hen een plek in de ronde van 16 kunnen kosten. Ze zullen vervolgens worden geconfronteerd met een gewond Duitsland, terwijl Costa Rica het zal opnemen tegen Japan, tegen wie ze op papier gelijk staan.

Football Ant:De beste voetbaltipstergemeenschap ter wereld. Ontvang live scores, halftime en fulltime voetbalresultaten, doelpuntenmakers en assistenten, kaarten, wissels, wedstrijdstatistieken, livestream en voetbalvoorspellingen van Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1.